Allt började på ett tåg.
Hur gör man då?
Efter mycket googlande och många telefonsamtal bildade de en ideell förening, ett skötebarn, som fick namnet Molto. Idéen var enkel: Skapa förutsättningar för ökad kreativitet i Södertälje. Något som sedan utmynnade i flera olika former skulle det visa sig.
Men hur skulle drömmen bli verklighet? 2008 skötte två ungdomar Molto helt själva, de sökte efter stöd och hittade Skandias stipendium Idéer för livet och kommunens Idéslant som gjorde det möjligt att genomföra en första spelning. Efter premiärspelningen med skinnet I behåll satsade de allt på ett kort – Johnossi. Det kom 600 personer på en konsert där arrangörerna knappt hade koll på någonting alls. Effekterna av den konserten ser ni än idag: De byggde upp en organisation kring hela Molto och man började engagera fler unga människor i att bli arrangörer tillsammans med dem. Idag står staben stark med cirka 200 unga människor och funktionärer från hela Stockholmsområdet. Filosofin om att göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt och att ligga i framkant med nya idéer är fortfarande starkt närvarande i allt Molto gör.
I de djupa Värmländska skogarna
Den första tanken, grunden och själva idéen om Moltos födelse uppstod på ett varmt och sunkigt tåg någonstans i Värmland. Ombord på tåget satt två killar, Rodolfo och Tim, som var på väg hem till Södertälje efter att ha varit på sin allra första festival, Arvikafestivalen.
Festivalen inspirerade och lämnade ett så pass stort intryck att de bestämde sig för att göra något liknande i Södertälje. En stad som tidigare haft ett väldigt aktivt kulturliv under 60- och 70-talet men som tyvärr blivit allt tröttare under 90- och början på 2000-talet. Det här skulle de förändra!