Om Molto


Allt började på ett tåg.

text

Hur gör man då?

Efter mycket googlande och många telefonsamtal bildade de en ideell förening, ett skötebarn, som fick namnet Molto.
 Idéen var enkel: Skapa förutsättningar för ökad kreativitet i Södertälje. Något som sedan utmynnade i flera olika former skulle det visa sig.

Men hur skulle drömmen bli verklighet? 2008 skötte två ungdomar Molto helt själva, de sökte efter stöd och hittade Skandias stipendium Idéer för livet och kommunens Idéslant som gjorde det möjligt att genomföra en första spelning. Efter premiärspelningen med skinnet I behåll satsade de allt på ett kort – Johnossi. Det kom 600 personer på en konsert där arrangörerna knappt hade koll på någonting alls. Effekterna av den konserten ser ni än idag: De byggde upp en organisation kring hela Molto och man började engagera fler unga människor i att bli arrangörer tillsammans med dem. Idag står staben stark med cirka 200 unga människor och funktionärer från hela Stockholmsområdet. Filosofin om att göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt och att ligga i framkant med nya idéer är fortfarande starkt närvarande i allt Molto gör.

I de djupa Värmländska skogarna

Den första tanken, grunden och själva idéen om Moltos födelse uppstod på ett varmt och sunkigt tåg någonstans i Värmland. Ombord på tåget satt två killar, Rodolfo och Tim, som var på väg hem till Södertälje efter att ha varit på sin allra första festival, Arvikafestivalen.

Festivalen inspirerade och lämnade ett så pass stort intryck att de bestämde sig för att göra något liknande i Södertälje. En stad som tidigare haft ett väldigt aktivt kulturliv under 60- och 70-talet men som tyvärr blivit allt tröttare under 90- och början på 2000-talet. Det här skulle de förändra!

text


Visionen


Vi ska bli en nationell aktör

Vi vill och kommer att bli en viktig nationell aktör som skapar förutsättningar för den nya generationen, den unga befolkningen, att vara kreativ och få utlopp för sina idéer och samtidigt skapa nya kulturmötesplatser för alla. Vi har lyckats i Södertälje och vi kommer att ta vårt koncept ut i landet. Vår idé är unik i sitt slag.

Jag har spelat på många klubbar och den här var bland de bästa! Ni är verkligen grymma, sjukt bra på marknadsföring och så unga! Ni kommer gå långt, eller det har ni redan gjort. Ni kommer ta över!


- Daniel Adams-Ray

text

Hur är det idag?


text

Magiska upplevelser

Molto är en eventförening som arrangerar konserter för alla som älskar musik. Vi är Södertäljes (och snart Sveriges) största nöjesfabrik där kända svenska och utländska artister möter nya unga talanger under magiska kvällar.

Molto har utvecklats till ett kreativt nätverk som ger möjligheter för individer att utvecklas och skapa nya vackra ting och upplevelser – allt ifrån gatukonst till samarbeten med andra funktionärer inför en spelning. Eller varför inte genom att göra sin alldeles egna första spelning?

text

Vi har framtidens vapen

Tanken är att låta ungdomar engagera sig i föreningslivet där man tillsammans skapar något för kulturlivet i Södertälje. Konceptet har fallit väl ut och idag har nästan 10 000 ungdomar från hela landet besökt våra arrangemang. Vi har cirka 200 engagerade funktionärer som sköter allt från bandbokning till att laga mat och Molto har blivit en av landets framträdande kulturaktörer. Vi jobbar idag för ett samhälle där vi stimulerar kreativitet bland ungdomar. Det är så vi möter och löser framtidens samhällsproblem – med kreativitet på en mängd olika plan. Framförallt för att allt blir så mycket roligare då!

För att kreativitet är framtidens vapen.text

Funktionärerna är hjärtat i verksamheten

Föreningen bygger på ideellt aktiva människor. Hos oss möter du över 200 unga funktionärer från hela stockholmsområdet och alla med olika bakgrunder och livsshistorier. Det är de som tror på Molto och det är de som är med och skapar förändringen. En funktionär hos oss gör allt från att laga maten till sina medfunktionärer till att boka band. Många av funktionärerna har blivit aktiva i styrelsen och rent allmänt aktiva i det som ibland kan uppfattas som byråkratiskt och tråkigt inom en ideell organisation. Många tar på sig styrelsearbete och ett större ansvar. Inom Molto finns det många underorganisationer och de är ofta startade av just våra funktionärer och drivs tack vare deras engagemang, kreativitet och lust.

Molto Art och Radio Molto är två utmärkta exempel på hur en eller flera funktionärer har diskuterat något de skulle vilja göra och sedan tar tag i idéen och presenterar förslaget till styrelsen eller under årsmötet. Sedan blir det en verklighet. En verklighet som finns tack vare engagemanget och kreativiteten våra funktionärer har och visar.

Kreativitet är framtidens vapen

↓ Upptäck mer av Molto ↓