Familjen på Park Hotell

”Sket i skolan för det kvittar. Va fan vet dom om vår romans” – raderna ur Familjens nya hit ”Det var jag” får en mycket djupare innebörd.
- Jag är jävligt romantisk tror jag, det är ju det bästa som finns, utbrister Johan i Familjen ogenerat.

Vi sitter i ett hörn på Park Hotel i Södertälje. Varmt och ljust på andra sidan den stora glasrutan där vinterkylan försöker bita sig in. Precis innan spelningen på Molto. Det är där Familjen gör en konsert, första helgen på sin höstturné. I stadshuset väntar ivrigt besökare, vissa sedan klockan elva.
- Det är gött. Mindre ställen är för det mesta roligare, säger Johan T Karlsson, huvudpersonen i Familjen.
Johan som kommer från Hässleholm (holm-holm-holm-holm-holm) sjunger ut de raka raderna på skånska och skapar dansant indietechno som spridit sig som en eld över Sverige. Efter Molto väntar konserter i såväl Göteborg och Malmö som andra delar av Norden.
- I början gjorde jag musik för beröm, för ett erkännande och experimentlusta. För att slippa ett vanligt kneg. Det här är det bästa jobbet jag kan tänka mig.
De korta raka texterna ligger det mycket själ och känslor bakom. Mycket baserat på Johans egna upplevelser.
- De är något jag lägger ned mycket tid på. Mest tid faktiskt. På krogen när alla är fulla kanske man inte lyssnar så noga, men hemma eller på sin ipadphoneinågonting… ler han.
Första albumet från 2007 beskriver han som enkelt och direkt, nästan dumt. Titelspåret ”Det snurrar i min skalle” växte till något ofantligt mycket större än Johan någonsin kunnat ana.
- Min syster gifte sig. Jag hade skiss på musiken och skissade ihop ett tal till det. Det är en kärlekssång, om den perfekta kärleken, den som är hundra procent. Eller mer än hundra procent, säger Johan och ger oss bilden av hur ett nygift par springer ut ur kyrkan.
Bröllopssången för sin syster blev startskottet för Johans resa i rampljuset.
- Någon började böla och jag tänkte ”Det här blev ju bra!”. Så blev det världens jävla hit, säger han med en sån entusiasm och skånska att man inte kan låta bli att skratta med.

Familjen B/W

För några dagar sedan nominerades Johan T Karlsson till Årets textförfattare. Vinnaren presenteras på en gala den 12 november. Bland de andra nominerade märks Oskar Linnros -som även han besöker Molto, den 20 november.
Det är en ödmjuk sångare vi möter. Han kan sitta fyrafem hela dagar och bara fundera, för att förvandla orden till en känsla. Om det inte vore för deadlines hade han kunnat sitta ännu längre.
- Jag kan verkligen hata det men samtidigt är det värt all möda. Då är jag rånöjd.
I skolan hade han sämst betyg och som 14-åring började han hålla på mer med musik, fram till genombrottet och första EP´n 2006 hankade han sig fram på skitjobb. Den kungliga blodröda skåneflaggan, i sammet och guldfrans, har prytt Familjens dj-bord i allt från Reykjavik till Sydney. Men så har det inte alltid varit. Till en början hade Johan prylarna på en röd- och vitrutig strykbräda. När ett par lämnade den lilla spelningen i Malmö pausade Johan musiken för att fråga vart de hade tänkt ta vägen. Det visade sig att de skulle ut och röka och spelningen fortsatte.
- Det bästa med att stå på scenen är när man glömmer att man gör just det.
Flera av Familjens låtar är fortfarande aktuella, fastän det gått år sedan de släpptes.
- Mitt mål är att vara fri, att aldrig hamna i en genre. Helst av allt göra tidlös musik – som man kan lyssna på om 15 år och inte veta när det är gjort – och givetvis att göra jävligt grymma låtar.
Just nu är hans favoritlåt den nysläppta ”Det var jag”. I videon är han täckt i äkta guld på en kräftskiva som spårar ur.
- Jag hade guldfläckar flera månader efter.
Musikvideon till ”Det snurrar i min skalle” däremot, är egentligen bara en skiss, ett förslag från Johan Söderberg som blev så bra att den riktiga videoinspelningen dagen efter ställdes in. Tur var väl det för samma video tog senare hem en Grammis för Bästa svenska musikvideo.
I vinter efter höstturnén väntar nyproduktion för Familjens del. Han har lite tankar kring hur han vill göra det, kanske lite mörkare, kanske med fler nya inslag.
- Vintern är det bästa då, på sommaren vill jag inte sitta inne. Nya låtar handlar om att hela tiden utmana sig själv, det är det man jagar.
Till alla Moltovänner har han flera tips. Om du vill ha möjlighet att satsa mer på musiken…
- Skit i körkortet! Be om pengarna istället och köp prylar. Det gjorde jag, säger han busigt.
- Man måste gå på magkänsla och sina första impulser.
Det känns som om vi hade kunnat fortsätta samtalet länge men får avbryta och kila upp mot stadshuset i mörkret för snart är det dags för Familjen att entra scenen. Till ljudet av bongotrummor och glädjetjut i publiken går Johan loss på scenen. Vi kan inte annat än hålla med fansen som hittat hit från Stockholm ikväll:
- Tälje har fan soul och mycket mer!

Text: Moa Quist
Foto: Leila Bouchaoui


Publicerad 22 Okt, 10 • Alla Artiklar, Featured, Intervjuer

Tags: , , , , , , ,

Kreativitet är framtidens vapen

↓ Upptäck mer av Molto ↓