Killarna från Miike Snow kör ett DJ-set

De gör musik till såväl Battlefield som Britney Spears. Omfamnade av dimma i en Alice i Underlandet-skog klev de upp bakom Moltos DJ-spelare, det är ingen tvekan om att det här är två av världens bästa DJs.

Pontus Winnberg och Christian Karlsson, kanske mer kända som killarna ur Miike Snow eller Bloodshy & Avant, tittar aldrig bakåt. På två år har de gjort 250 gig i 27 länder.
- Du ska se hur man lever på turné! utbrister Pontus Winnberg.
- Då gäller det att tycka bra om varandra, säger Christian Karlsson.
- 12 pers som bor i en trång buss i fem veckor, med varsin liten privat säng, inte större än den här, säger Pontus och pekar på tvåsitssoffan i logen.
- Haha, ja det är sjukt hur länge man kan ligga där inne i sin lilla bunker. Datorn är det viktigaste att ha med sig då, tillägger Christian.

Med låtar som Silvia, Animal och Burial har producenterna tagit steget ut i solskenet och visat varför Sverige är ett av de mest respekterade musikländerna.
- Vi vill ha det så konstigt som möjligt, säger de.
Efter att ständigt varit på resande fot slår de sig nu ner i sin studio Robotberget på Söder och i veckan kommer sångaren Andrew Wyatt.
- Vi sitter just nu och börjar på en ny skiva med bandet (Miike Snow). Första skivan blev som den blev när vi träffades. Vi ska också släppa något under namnet Karlsson & Winnberg. Något mer elektroniskt, säger Pontus.

De tror inte det finns något recept för hits, inspirationen hämtar de av allt ifrån coola trummor till någon som gör ett grymt uttalande.
- Vi kollar på mycket band när vi är på turné. Vi har även mycket goda vänner som gör musik, dem kommer man närmare och ser hur de gör. Sista tiden har vi skypat mycket material fram och tillbaka. Vi sitter mycket med Ingrosso som är en god vän, säger de. Och efter setet på Molto går taxin mot Stockholm för att avsluta kvällen på just Ingrossos spelning.

Förutom de två kommande plattorna har de två remixer på nya Depeche Modeskivan och en till Vampire Weekends senaste. Dessutom är de involverade i att skapa musiken till nya Battlefield. Bland uppdragsgivarna återfinns stora ikoner som Madonna, Kylie Minogue och Britney Spears som de bland annat gjorde låtarna Toxic och Piece of me till.

- Vi fick aldrig distans till vad vi sysslade med. Vi var skitunga när vi började på en hög nivå. Fick aldrig vuxnas synvinkel.

Christian berättar att han aldrig haft ett jobb. Han mötte Pontus och det fanns aldrig något alternativ till musiken.
- En gång sommarjobbade jag i två veckor med min pappa på ett mejeri. Jag kände då att jag inte ville jobba, det var inget för mig.
- Vi träffades utanför en studio när båda väntade på att komma in. Vi började prata om hur vi skulle ta oss in i studion, säger Pontus.

Vännerna har stått på stora scener världen över. De har även spelat på lite mer, vad ska vi säga, udda ställen. Public Library i Skelmersdale i norra England är ett bra exempel.
- De hade satt upp en liten scen mitt i biblioteket och där stod vi. Det var rätt dolt men vår basist blev flashad av en tjej utanför fönstret, skrattar Pontus. Några 13-åriga tjejer stod där utanför med spritflaskor. Det var en hård miljö.

Vilket har varit det häftigaste ögonblicket?
- Det måste varit någon av de stora festivalerna. På Coachella (festival i LA) spelade vi för 20 000 pers, säger Christian.
- Det var grymt! Vi kastade ut 250 enorma svarta badbollar med Miike Snows logga på. Det var för att Andrew slängt ur sig att vi skulle göra det i en intervju.
- Alla ville ha en så de studsade upp och ner hela tiden – enda sättet att få tag på en var att sticka hål på den, skrattar Christian.

Så hur känns vara här?
- Det känns kanon! Grymt! Det här är helt nytt för oss. Det var lite svårt att hitta hit bara, säger Pontus.

Text: Moa Quist
Foto: 


Publicerad 12 Maj, 12 • Alla Artiklar, Featured, Intervjuer

Kreativitet är framtidens vapen

↓ Upptäck mer av Molto ↓