Professor P & Dj Akilles

Som förband till Daniel Adams-Ray tog de över Moltoscenen och fick hundratals att svinga armarna fram och tillbaka i takt på ett kick. TEACH US! Professor P och DJ Akilles lägger ned pekpinnen och tar med oss på en biografilektion som inkluderar allt ifrån 14-årsdrömmar till sleep overs med Linnros och Afasi.

- Jag blev imponerad, det kändes jävligt uppstyrt. Bra känsla! säger Professor P vid konserten.
- Det är skitkul, det är första gången vi spelar i Södertälje, säger DJ Akilles.

Professor P är ingen vanlig professor, han är gammal nordisk mästare i freestyle-rap. Och DJ Akilles är ingen vanlig DJ, han scratchar fart på dansgolvet med vinylskivor. Jag köpte min vinylspelare före cd-spelare. Det har alltid varit populärt. Hiphop har alltid varit på vinyl, så det var av en kärlek till den kulturen, säger DJ Akilles.

Hur vinner jag en battle?
- Träna. Tillslut kommer man in i ett battletänk. Lägg märke till detaljer, till exempel om någon har gamla skor - och påpeka det, tipsar Professor P som nu har ett register mycket bredare än freestyle.

Bakom duon står Petter Tarland och Viktor Backemar från Lund och Uppsala, båda födda 1985. De håller liv i 90-tals hiphopen och brinner lika mycket för beat, rap och scratch som kampen för musiken.
- Resan är målet, säger Viktor, DJ Akilles.
- Vi har inget skivbolag, det är jag och Viktor. Det är klassisk hiphop, inget som radion letar efter, säger Petter, Professor P.

DJ Akilles valde sitt artistnamn redan som 14-åring.
- Jag har hållit på jävligt länge, så det har varit lite upp och ned med namnvalet, men just nu trivs jag med det, skrattar han.
Även för Professor P har känslan för namnet gått i vågor.
- Jag var inne i en period då jag bestämde att det var det här jag ville göra. Många kallar sig master. Eftersom jag heter Petter blev det Profesor P. Namnet är lite 90-tal, men det tycker jag är rätt soft nu.

Tillsammans blir de två en klockren kombination. De träffades genom gemensamma vänner och upptäckte att de hade förkärlek för samma toner och musikaliska visioner. I november 2010 släppte de Maintain EP. Ett av de sex spåren är Do what´s on your mind tillsammans med Timbuktu.

Men det är inte första gången de spelar med Daniel Adams-Ray.
- Jag jobbade mycket med Herbert (Afasi/Maskinen), vi hade en grupp tillsammans. Vi skulle vara förband till en stor fransk hiphopgrupp och Daniel och Oskar (Snook) brukade vara förband till oss. Vi bodde tillsammans ett stort gäng med dem då. Nu är det omvända roller. Daniel har hjälpt oss mycket nu, det är skitkul! säger Petter.

Inom de närmsta veckorna veckor släpper de en ny låt och video. Och om tre månader väntar den nya EPn.
- Då blir det fullängdsalbum, säger Petter.
- Till dess spelar vi så mycket som möjligt, lite festivaler och förhoppningsvis utomlands, tillägger Viktor.

Tack för en grym spelning! Vi tror absolut man kommer se mer av detta radarpar i framtiden, håll utkik här på bloggen efter videon och senaste nytt!

Text: Moa Quist
Foto: 
Leila Bouchaoui


Publicerad 12 Maj, 12 • Alla Artiklar, Featured, Intervjuer

Kreativitet är framtidens vapen

↓ Upptäck mer av Molto ↓