Miss Li gästar Molto den 17 november

I Miss Lis kreativa bubbla

Hon drömmer om det glada 60-talet. Om The Kinks, The Small Faces och The Beatles som spelar framför ett hav av dansande och glada människor med färgstarka kläder i en tysk tv-show.  Den 17 november välkomnas vi in i Miss Lis värld av glädje, energi och nostalgi, då hon intar Trombons scen för allra första gången.

 

Borlängetjejen Linda Carlsson har kommit att bli hela Sveriges popprinsessa. Med fem skivor och en best of bakom sig är hon nu aktuell med det nya levnadsglada albumet Tangerine Dream.

- När vi drog ut på turné förra sommaren så fick vi sådan skjuts av att vara ute och spela, så när vi väl var hemma drog vi direkt till studion och spelade in säkert 25 låtar. Det är ett väldigt live-anpassat album och när vi valde ut låtarna så ville vi att det skulle spreta musikaliskt åt alla håll.  Det har på ett sätt alltid gjort det med Miss Li och jag tycker att det ska få fortsätta att vara så. Jag vill att det ska finnas allt ifrån jazz och blues till 60-tal, eller det lite vanligare popkonceptet.

Hon stannar upp och tänker efter, skrattar och söker rätt formulering.
- Hm, eklektiskt är nog rätt ord för det! Ja, eklektiskt!

 

Det har gått sex år sedan Miss Li för första gången hänförde Sverige med sitt charmiga debutalbum. Hon skulle då till att påbörja sin resa som en av landets mest produktiva artister, men mycket har förändrats sedan hon började klinka på sitt nyinköpta piano och den påtagliga kreativiteten släpptes lös.
- Jag vill inte bli för nojig bara för att jag är medveten om att jag har publik, men jag har jättesvårt att lyssna på de tidigare albumen för vi gör allt så annorlunda nu. På den tiden kunde man få känslan av att vi spelade in när vi stod och jammade, och visst uppskattar jag spontaniteten och det fina i det, men nu känns allt mer strukturerat.

Det kanske finns en charm med båda?

- Absolut, så är det ju! Första skivan spelades in under tre dagar och vi satt i princip i samma rum och spelade in sång och piano samtidigt för att få ut en färdig skiva, men jag vet ju att det är många som värdesätter det och gillar det soundet! Man kommer säkert att vilja gå tillbaka till något liknande någon gång, men nu när vi börjat spela material från den nya skivan så har det känts så kul och fräscht och vi peppar verkligen inför den här turnén!

Att det är en färgstark, retroinspirerad och lyckobringande konsert som vi har framför oss råder det inga tvivel om.
- Vi i bandet ser väldigt mycket fram emot att gästa Molto, och jag hoppas verkligen att det blir ett bra gig! Sen är det upp till publiken vad vi kan skapa tillsammans. 

Vad kan vi vänta oss?

- Självklart blir det ju mycket nytt, men vi har försökt att integrera lite äldre låtar med det nya soundet. Man kan väl säga att vi bakat ihop allt till en enda stor och god bulle.

Det går inte att undvika den kreativitet hos Miss Li som fullkomligt lyser igenom varje uttryck och ordval. Hon brinner för sin musik och för att skapa något eget. När hon blir påmind om Moltos motto – kreativitet är framtidens vapen, är glädjen total.
- Åh! Just det! Så härligt! Jag gillar ju känslan av att ha en idé, planera utförandet av den och skaffa det material man behöver. Kreativitet för mig är att förverkliga sin lilla idé från ingenting – till någonting. Det behöver inte alltid bli perfekt, men bara känslan av att man vågar skapa någonting vare sig det blir bra eller inte, det är något! Jag tror att man mår bra av att vara kreativ.

Förutom skapandet via musiken försöker hon hitta andra vägar till kreativitet.  På omslaget av Tangerine Dream skyltar hennes huvud i låda bland minimalistiska möbler och inredning i vintagestil. Istället för att göra allt digitat, valde Miss Li att skapa på egen hand. Hon tapetserade, lade golv och köpte in möbler, för att sedan ta plats i hennes egna konstverk.

- Det hade varit så enkelt att bara ”photoshoppa” in mitt huvud i en låda, men jag ville skapa något själv.  På något sätt kändes det mycket roligare att skapa någonting med händerna och göra något fysiskt. Jag försöker leta efter sätt att vara kreativ utanför musiken. Hade jag inte sysslat med musik så hoppas jag verkligen att jag hade skapat på andra sätt – kanske sytt kläder!

Tankarna om det kreativa 60-talet blir mer och mer närvarande.

- Den moderna stilen tilltalar mig inte lika mycket, och visst känns det som att jag är lite insnöad på en sak och att jag kanske borde ta till mig mer av det som händer nu, men egentligen så känner jag inget behov av det. 60-talet tilltalar mig mer och det är det jag blir inspirerad av mest. Det är svårt att tvinga på sig den moderna tiden bara för att man ska det, jag tycker att det är härligare att få leva i sin lilla bubbla!

Den 17 november gästar hon Molto, och drömmen om det glada publikhavet kan inte annat än bli sann.
Text: Agnes Carlsson
Foto:  Jeanette Andersson 

 


Publicerad 18 Okt, 12 • Alla Artiklar, Intervjuer

Kreativitet är framtidens vapen

↓ Upptäck mer av Molto ↓